Így előzhetőek meg az ülő munkával járó megbetegedések!

A váz- és izomrendszeri zavarok jelentik a leggyakoribb munkával összefüggő egészségügyi problémát, amely a munkavállalók 48 százalékát érinti az EU-ban. Ezen betegségekre fordított egészségügyi kiadások, kártérítések csökkentik a vállalkozások nyereségességét. Tudjon meg többet a megelőzés lehetőségeiről!Hasznos formációk a munkavédelemről

Napjainkban egyre több a képernyő előtt végzett ülő munka és ez az egészségügyi problémák új típusát generálta a munkavállalóknál.

 

A leggyakoribb munkával összefüggő egészségügyi problémát a váz- és izomrendszeri zavarok jelentik, ami a munkavállalók 48 százalékát érinti az EU-ban. Ezen betegségekre fordított egészségügyi kiadások, kártérítések csökkentik a cégek nyereségességét. Mit tehet a munkáltató, hogy elkerülje az ilyen panaszokkal küzdő dolgozók teljesítményének csökkenését?

 

Míg a legtöbb cég súlyos milliókat költ berendezések karbantartására, irodaházak fenntartására, addig sokszor a legfontosabb tényezőről, magáról a munkaerő "karbantartásáról" megfeledkezik. A munkavállaló későbbi lecserélése, arra hivatkozva, hogy már nem rugalmas, lassú és ízületi problémákkal küzd, nem lenne etikus, sőt törvényes. Mit tehet a munkáltató?

 

A win-win szituáció érvényesülésének elvének (a win-win lényege- magyar fordításban nyertes-nyertes - hogy van egy rakás olyan szituáció, amikor a két fél nem ugyanazt akarja, de mégis létezik olyan megoldás, ahol mind a kettő maximálisan elégedett. Az, hogy ezt a megoldást megtalálják-e, azon múlik, hogy eleget tesznek-e a másik megértéséért.), filozófiáját De Greef és Van den Broek, a munkahelyi egészségfejlesztési program modelljének kidolgozói is felvették alaptéziseik közé. Szerintük a munkahelyi egészségfejlesztésben a munkavállaló-munkáltató kapcsolatát is ilyen szemléletre kell építeni.

 

Eszerint, a munkahelyi egészségfejlesztést bevető vállalatok pénzösszegben kifejezhető nyereséghez jutnak azáltal, hogy egészséges életmódot népszerűsítő programokat (pl. Life Balance Program, Employee Assistance Programs) vezetnek be. Ezek hatására csökken a táppénzes napok száma, nő a munkavállalók teherbíró képessége és lojalitása, amely csökkenő fluktuációt eredményez. Így a toborzási és képzési költségek drasztikus csökkenése kimutatható. A Munkahelyi Egészségfejlesztés Európai Hálózata - amelynek tagja 31 európai ország, köztük hazánk is - kiszámolta, hogy minden egyes munkahelyi egészségfejlesztésbe fektetett euró további négy euró nyereséget hoz a vállalatoknak.

 

Váz- és izomrendszeri panaszok, mint vezető hiányzási ok az Európai Munka- és Egészségbiztonsági Hivatal 2000-ben tett jelentése szerint Európában 146 millió munkanap veszik el a betegségek okozta hiányzás miatt. Ez közel 15.000 egészséges ember pályakezdéstől nyugállományig terjedő munkaideje. Ennyi idő alatt az egyik hazai országos hipermarket hálózat 50 évig tudna működni.

 

Ezek közül a váz- és izomrendszeri zavarok jelentik a leggyakoribb munkával összefüggő egészségügyi problémát, amely a munkavállalók 48 százalékát érinti az EU-ban. Ezen betegségekre fordított egészségügyi kiadások, kártérítések csökkentik a vállalkozások nyereségességét. A folyamatosan egyoldalú testhelyzetben végzett, monoton, ismétlődő mozdulatokból álló munkavégzés, a folyamatos ülő munkavégzés mind olyan tényezők, amelyek szerepet játszhatnak a váz- és izomrendszeri megbetegedések kialakulásában.

 

Mit tehet a munkáltató, ha felismerte, hogy a szóban forgó témakör súlyos anyagi károkat okozhat neki? Ezen problémák nagy része megelőzhető, vagy mérsékelhető a jogszabályok betartásával, valamint a helyes gyakorlat alapelveinek követésével.

 

Magyarországon a leghatékonyabban, vagy egy önálló programot lehet bevezetni, vagy érdemes a törvény által előírt éves kötelező kockázatértékelés alkalmával az ülő munkát érintő kockázatokat is belevenni az értékelésbe (döntően irodai-képernyős előtti munkát végző cégeknél kiemelten vizsgálni), és azokra hatékony kezelési javaslatot kínálni.

 

Ma már léteznek mozgásszervi problémákat hatékonyan kezelő megoldások, amelyek önmagukban, vagy egy komplex programba integrálva is alkalmazhatóak. A tapasztalatok igazolták, hogy már néhány minimális változtatással, akár egy-egy kockázatkezelő programelem bevezetésével (pl. irodai masszázs, irodai torna stb.) is kiemelkedő változást lehet elérni a munkavállalók egészségében.

 

A probléma hatékony kezelésére a komplex rendszerek bizonyultak hosszú távon megtérülőnek. Egy ilyen program csupán féléves alkalmazása már a résztvevők 20 százalékánál jelentősen csökkentette a mozgásszervi fájdalom mértékét, mindhárom gerincszakaszuk terheltsége csökkent, 36 százalékuknál csökkent a medenceaszimmetria, 27 százalékuknál javulást tapasztaltunk a vállízületeik általános állapotában. Mindez megmutatkozott a betegszabadságok számának 10 százalékos csökkenésében is.

 

A probléma kezelése, a munkahelyi egészségfejlesztési programok tehát akár önmagukban, akár munkavédelmi rendszerbe integrálva valóban kimutatható - vállalati, egészségügyi és a foglalkoztathatóság révén morális - nyereséget hoz a vállalatok számára.

Címkék:  megbetegedésmegelőzésmunkavédelemülő munka

Ikonok